Landstinget anmäler blödning efter operation

2013-03-20

Patienten fick en blödning mellan hjärnan och hjärnans bindhinnor efter en operation. Landstinget Blekinge anmäler nu händelsen till Socialstyrelsen enligt lex Maria.

Det var i januari i år som en man i 60-årsåldern opererades vid Blekingesjukhuset på grund av en inflammation i bihålorna. Fem dagar efter operationen söker han vård på grund av bland annat yrsel och blir inlagd på sjukhuset. En blödning mellan hjärnan och hjärnans bindhinnor hade uppstått, troligen till följd av operationen.

Blödningen behövde inte åtgärdas utan läker sakta av sig själv. Att det uppstår en blödning efter denna typ av operation är ovanligt och därför anmäler landstinget händelsen till Socialstyrelsen.

Anmälan enligt lex Maria är en del av patientsäkerhetslagen och innebär att vårdgivare ska anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till Socialstyrelsen. Syftet med anmälan enligt lex Maria är att garantera säker vård och god vårdkvalitet. Genom att lära av misstagen och låta andra ta del av dem förbättras vården.

Senast uppdaterad 2014-04-28 15:25:52