Film: Nytt rum för hundterapi på barn- och ungdomspsykiatrin

2018-05-09

Barn- och ungdomspsykiatrin (bup) i Karlskrona satsar på hundterapi som komplement till specialistbehandling. Nu har mottagningen ett hundterapirum där patienter och deras familjer kan få stöd av läkare och terapihund.

Hundterapirummet är arbetsplats för läkaren Camilla Kellerman och hennes diplomerade terapihund Jalle. Där kan patienter och deras familjer få stöd och hjälp genom samtal och lek.

– Hundterapi är användbart på flera sätt. För vissa personer är det lättare att prata om svåra saker om man samtidigt klappar en hund. Dessutom har vissa personer lättare att relatera till djur än till människor. Jalle kan också fungera som motivation för barn och unga som känner sig obekväma inför att besöka oss, säger Camilla.

Har visat på goda resultat i andra delar av landet

Hundterapi kan erbjudas till barn och unga som exempelvis har ångest eller är deprimerade. Målet är att Jalle ska vara med Camilla på mottagningen en förmiddag i veckan.

– Att kunna erbjuda hundterapi som ett komplement eller alternativ till ordinarie barn- och ungdomspsykiatrisk specialistbehandling ser jag som positivt. Hundterapi används på flera håll i landet och det har visat på goda resultat. Även vuxenpsykiatrin i Blekinge har en terapihund, säger Petra Nordberg som är verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin.

Senast uppdaterad 2018-10-03 15:23:50