Landstingets satsning gav ny biogasmack

2018-05-30

Nu kan du tanka med biogas i Karlskrona. En nybyggd mack vid
Amiralens köpcentrum har öppnat. Att macken finns beror på en aktiv satsning från Landstinget Blekinge i samarbete med Karlskrona kommun och bränsleleverantören Eon.

- Det är vårt initiativ som ligger bakom, bekräftar Annika Christensson, landstingets miljöchef.

Biogas är det mest miljövänliga drivmedlet för bilar. För att kunna tanka med biogas behöver du ha en särskilt biogasbil. Gasbilar har i princip vanliga bensinmotorer som kompletterats med ett separat bränslesystem för gasen. Sedan tidigare finns mackar för biogas i Karlshamn, Olofström och Ronneby av Blekinges kommuner. Men nu alltså även i Karlskrona.

- Vi hörde av oss till Eon, som är ensam bränsleleverantör av biogas i Sverige, och uttryckte vårt intresse för ett tankställe i Karlskrona, vår största kommun. De var positiva, under förutsättning att det skulle finnas tillräckligt med biogasbilar, berättar Annika Christensson.

Viktig åtgärd

Så Landstinget Blekinge fattade beslut om att införa sådana bilar. Även Karlskrona kommun fattade då beslut om att införa biogasbilar. Och nu finns alltså biogasmacken i Karlskrona.

- Satsningen på biogasdrivna bilar är en av landstinget viktigaste klimatåtgärder, konstaterar landstingsrådet Kalle Sandström (S).

Landstinget minskar alltså sin egen klimatpåverkan. Samtidigt gör den nya macken att det blir möjligt för fler organisationer, företag och privatpersoner att satsa på biogasbilar och därmed minska sin klimatpåverkan.

80 bilar

Landstinget äger inte sina egna bilar utan beställer leasingbilar via ett avtal med en biluthyrningsfirma. I avtalet ingår att leverera ett antal biogasbilar.

- Det handlar om cirka 55 bilar i en bilpool och cirka 30 verksamhetsbilar, som finns vid kliniker och avdelningar. Totalt drivs nu cirka 80 av de 230 bilar vi har i landstinget av biogas. De övriga är elbilar och etanolbilar, som också är mycket bra klimatval, säger Annika Christensson.

Tredje bäst i landet

Landstinget Blekinge rankades förra året på tredje plats av alla landsting och regioner i hållbar utveckling.

- Aktivt miljö- och hållbarhetsarbete är ett av våra politiskt prioriterade målområden i landstinget. Uppföljningen i den senaste årsredovisningen visar att vi lyckas väl med att nå våra miljö- och klimatmål, säger Kalle Sandström.

Karlskrona är alltså den fjärde av fem kommuner som får en biogasmack. Och nu pågår förberdelser för en biogasmack även i den femte, Sölvesborgs kommun.

Senast uppdaterad 2018-05-30 11:02:54 av Jens Lindell

Kontakt för journalister

Kalle Sandström Kalle Sandström Landstingsråd (S) 0455-73 40 57 0734-47 10 11
Jens Lindell Jens Lindell Kommunikatör Kommunikationsenheten 0455-73 40 18
Presstelefon Presskommunikatör i tjänst vardagar mellan 8.00 och 16.30 Kommunikationsenheten 0455-73 40 90