Foto: Eldina Durguti

Landstinget Blekinge skänker ambulans till Kosovo

2018-05-14

Landstinget Blekinge har skänkt en utrangerad ambulans till ett sjukhus i sydvästra Kosovo. Initiativet kom från eldsjälen Eldina Durguti i Ronneby som varit nere och överlämnat den.

- Glädjen och glöden jag såg när vi överlämnade ambulansen till dem var fantastisk. Jag visste att de hade behov av den men inte att det var så stort, säger Eldina Durguti.

När hon utbildade sig till undersköterska 2013 gjorde Eldina Durguti från Ronneby sin praktik i Kosovo. Där upptäckte hon att sjukhuset i staden Rahovec inte hade någon riktig ambulans. När hon återvände fyra år senare var situationen lika illa.

- Allt de hade för att transportera skadade och sjuka var en vanlig kombibil som inte alltid fungerade. Människors liv kunde hänga på det, berättar Eldina Durguti.

Tradition att skänka uttjänt materiel

Hon och Benjamin Shehu började ringa runt till vårdorganisationer i Sydsverige för att höra om någon kunde tänka sig att skänka en ambulans till sjukhuset i Rahovec. Hos Blekingesjukhuset fick de napp. En ambulans från 2011 som gått över 50 000 mil stod på tur för att utrangeras. Nu fick den istället en översyn på verkstad innan akutklinikens chef donerade den till sjukhuset i Kosovo.

- Blekingesjukhuset har en lång tradition av att skänka uttjänt materiel av ringa ekonomiskt värde. De ambulanser som skänktes i början av 2000-talet rullar fortfarande i Kroatien. Sedan dess har uttjänta ambulanser körts ned till andra sjukhus runt om i det forna Jugoslavien, senast till Peje respektive Istog i Kosovo. Mottagarna har varit allmänna sjukhus med stora behov av ambulanser, berättar ambulansöverläkaren Håkan Klementsson.

För att få pengar till transporten av ambulansen startade Eldina Durguti en insamling på sociala medier bland kosovoalbaner i Sverige. Den drog in nästan 11 000 kronor, hälften användes till transporten och den andra hälften till att köpa in läkemedel till sjukhuset. Sabit Shehu körde ner ambulansen till Kosovo och den 27 mars kunde Eldina Durguti överlämna ambulansen och läkemedlen till personalen på sjukhuset Fahredin Hoti.

- Sverige har ännu en gång visat vilket humant land det är. Tack Landstinget Blekinge för ambulansen och Sveriges kosovoalbaner för insamlingen, säger Eldina Durguti.

Senast uppdaterad 2018-10-03 15:23:49

Kontakt för journalister

Håkan Klementsson Ambulansöverläkare Akutkliniken 0455 - 73 53 33
Jimmy Ridell Avdelningschef Ambulanssjukvård öst, akutkliniken 0455 - 73 53 55
Presstelefon Presskommunikatör i tjänst vardagar mellan 8.00 och 16.30 Kommunikationsenheten 0455-73 40 90