Årets förbättrade vaccin skyddar mot fler typer av influensa

2018-11-01

Med höst och vinter kommer också influensan. Inget större problem för de flesta, men för den som har fyllt 65 år kan influensa leda till allvarliga problem.
– Jag rekommenderar verkligen dig som är över 65 år att vaccinera dig mot influensan, även om du är frisk och aktiv till vardags, säger Bengt Wittesjö som är smittskyddsläkare i Landstinget Blekinge.

Influensan kommer varje vinter, och innebär inte mer än några dagars feber och värk för de flesta. Men för dig som är gravid, över 65 år eller tillhör en annan riskgrupp kan följden av influensa bli allvarlig. Vaccination är det bästa sättet att minska risken för att drabbas av en allvarlig sjukdom av influensaviruset – något som i värsta fall också kan leda till död. Därför rekommenderar landstinget att de som tillhör en riskgrupp vaccinerar sig.

Vaccinera dig inför varje säsong

Det är viktigt att veta att vaccinets skydd räcker under några månader, vilket innebär att du måste vaccinera dig varje år inför den kommande influensasäsongen. Årets vaccin ger dock ett bredare skydd jämfört med tidigare år.

– Grunden är samma gamla välbeprövade vaccin som vi använt i åratal, men det har förbättrats litegrann för att kunna ge skydd mot fyra olika sorters influensa istället för tre som tidigare, säger Bengt Wittesjö.

Du får vaccinet på din vårdcentral från tisdagen den 6 november. Och kom ihåg att ha på dig kortärmad tröja så går det snabbt och smidigt!

Senaste säsongen var intensiv 

Förra influensasäsongen vaccinerades 50 procent av de i Blekinge som är 65 år och äldre. Det ligger i nivå med hur många äldre som vaccinerar sig i övriga landet, men är en tydlig försämring från de senaste åren då siffran landat på mer än 55 procent i Blekinge. Smittskyddsläkaren har därför en uppmaning till dig som har fyllt 65 år men tror dig klara av en influensa utan skydd från vaccinet:

– Även du som är frisk och aktiv till vardags och känner dig ung i sinnet kan drabbas hårt av influensa, och i längden även smitta nära och kära. Det är en onödig risk att ta!

Influensasäsongen 2017–2018 var intensiv med många sjuka barn och vuxna och dominerades av två sorters influensa. Den ena influensatypen är känd för att främst drabba barn och yngre vuxna, vilket också märktes på telefonsamtalen till 1177 Vårdguiden och webbsöken på 1177.se. I den åldern klarar man däremot ofta av influensan hemma och behöver inte söka vård, om man inte tillhör en riskgrupp.  

Personal vaccineras gratis även i år

Som tidigare år satsar landstinget på att erbjuda gratis vaccination till personal som jobbar nära patienter. På så sätt minskar risken att patienter smittas av personal. För att underlätta för personalen kommer landstingshälsan att sköta vaccineringen på utvalda tidpunkter i anslutning till de större arbetsplatserna.

Fakta:

Du vaccinerar dig på din vårdcentral från tisdagen den 6 november. Vårdcentralerna har så kallad drop in-tid för influensavaccination, du behöver alltså inte boka tid. Se vilka tider som gäller för din vårdcentral på 1177.se/influensa-Blekinge.

Vaccinationen är gratis för dig som har fyllt 65 år eller är gravid. För övriga kostar det 340 kronor, men kostnaden ingår i högkostnadsskyddet.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar dig som tillhör en riskgrupp att vaccinera dig mot influensa. Det gäller både vuxna och barn. Till riskgrupperna räknas du om något av följande stämmer in på dig:

  • Du är 65 år eller äldre.
  • Du är gravid.
  • Du har en hjärtsjukdom.
  • Du har en lungsjukdom, som KOL eller svår astma.
  • Du har diabetes typ 1 eller diabetes typ 2.
  • Du har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling.
  • Du har kronisk leversvikt eller njursvikt.
  • Du är mycket kraftigt överviktig.
  • Du har en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen.
  • Du har flerfunktionshinder.

Senast uppdaterad 2018-10-16 09:42:43 av Ulrica Kalmerlind

Kontakt för journalister

Bengt Wittesjö Bengt Wittesjö Smittskyddsläkare och hygienöverläkare Blekingesjukhuset 0455-73 44 29 och 0734-47 10 45