E-faktura – betalning med flera fördelar

2017-12-22

Enkelt, säkert och bra för miljön. Fördelarna med e-faktura är många. Ändå sker 97,5 procent av alla patienters fakturabetalningar via pappersfaktura.

– Jag ser bara goda skäl till att byta till e-faktura, säger Erik Lindkvist, systemförvaltare i Landstinget Blekinge.

Om du är ansluten till en internetbank kan du betala dina fakturor från Landstinget Blekinge som e-faktura. Det är en elektronisk faktura som skickas till dig via din internetbank, där fakturan går att titta på elektroniskt. Det är enkelt, du slipper fylla i alla uppgifter och tjänsten är kostnadsfri.

– Dessutom kan inte fakturan komma bort med posten eller råka delas ut till fel användare, säger Erik Lindkvist.

Positivt för klimatet

Landstinget Blekinge skickar ut 165 000 pappersfakturor till patienter varje år. En övergång till e-fakturor skulle ha stora positiva effekter för klimatet, menar Annika Christensson, landstingets miljöchef.

 – Vi får minskad klimatpåverkan och utsläpp av koldioxid på grund av minskade transporter och mindre förbrukning av papper och kuvert. Alla som går över till e-faktura kan hjälpa landstinget att minska klimatpåverkan betydligt, säger Annika Christensson.

Sist men inte minst finns det pengar att spara på en övergång till e-fakturor. Landstinget betalar i dag 1,29 kronor för att skicka en e-faktura. En pappersfaktura kostar 4,69 kronor att hantera.

 – Om alla i stället gick över till elektronisk faktura skulle landstinget kunna spara 561 000 kronor om året, räknar Erik Lindkvist.

– Pengar som i stället skulle kunna användas till att ge invånarna hälso- och sjukvård.

Så anmäler du dig till e-faktura

Via din internetbank letar du upp listan över de företag som är anslutna till elektronisk faktura. Sök på Landstinget Blekinge och fyll sedan i anmälningsformuläret. Anmälan kan även göras då du betalar en pappersfaktura via din internetbank. Ett erbjudande om att få e-faktura från Landstinget Blekinge kommer upp efter du betalt fakturan. Du kan även betala någon annans e-faktura, till exempel din partners, genom att fylla i personens uppgifter i anmälningsformuläret. E-fakturan innehåller samma uppgifter som en pappersfaktura. När du är anmäld till e-faktura får du inte längre någon pappersfaktura från Landstinget Blekinge.

Senast uppdaterad 2018-10-03 15:23:51