Lex Maria om missad uppföljning

2018-03-23

En man i 90-årsåldern drabbades inom loppet av några år av två cancersjukdomar. Vid utredningen av den andra cancern visade röntgen på förändringar som kunde kopplas till den första cancern. Missförstånd gjorde att förändringarna inte följdes upp direkt. Händelsen anmäls nu av Landstinget Blekinge till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) enligt lex Maria.

Patienten var opererad och uppföljd gällande en tarmcancer och skulle komma på kontroll efter några år. När han fick problem från urinvägarna gjordes en röntgen som visade att det fanns förändringar i det tidigare behandlade området. Det beskedet ledde inte till någon vidare åtgärd, eftersom den som tog emot beskedet uppfattade det som att förändringen var känd sedan tidigare.

Röntgenförändringarna visade sig vara cancer som nu inte åtgärdades och ledde till att patienten ett drygt halvår senare drabbades av tarmvred och fick opereras akut.

Anmäls för att lära av misstagen

Anmälan enligt lex Maria är en del av patientsäkerhetslagen och innebär att vårdgivare ska anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada. Anmälan sker till Inspektionen för vård och omsorg och syftet är att garantera säker vård och god vårdkvalitet. Genom att lära av misstagen och låta andra ta del av dem förbättras vården.

Senast uppdaterad 2018-03-23 11:46:49 av Emma Karlsson

Kontakt för journalister

Peter Janson Peter Janson Chefläkare Blekingesjukhuset 0455-73 51 88 och 0734-47 10 40
Presstelefon Presskommunikatör i tjänst vardagar mellan 8.00 och 16.30 Kommunikationsenheten 0455-73 40 90