Lex Maria om fördröjd utredning

2018-02-02

Landstinget Blekinge anmäler en kraftigt försenad tjocktarmsutredning till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) enligt lex Maria. Utredningen av en förmodad godartad förändring startade i början av 2017, men vidare undersökning blev inte av förrän i juni. Undersökningen kunde då inte utföras ordentligt, och en ny undersökning dröjde ända till november då en cancertumör upptäcktes.

Hon remitterades till sjukhuset eftersom man på röntgen sett en förändring. Utseendet var inte oroande och kön till undersökning var väldigt lång, vilket bidrog till att undersökningsförsök gjordes först efter flera månader. Det var då på grund av undersökningstekniska förhållanden inte möjligt att undersöka hela tarmen.

Kvinnan fick vänta på en ny tid och den nya undersökningen kunde utföras först efter nästan ett halvår. Den visade att det förutom förändringen som synts på röntgen också fanns en cancertumör som patienten senare har blivit opererad för. Den fördröjda utredningen anmäls nu till Ivo enligt lex Maria.

Anmäls för att lära av misstagen

Anmälan enligt lex Maria är en del av patientsäkerhetslagen och innebär att vårdgivare ska anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada. Anmälan sker till Inspektionen för vård och omsorg och syftet är att garantera säker vård och god vårdkvalitet. Genom att lära av misstagen och låta andra ta del av dem förbättras vården.

Senast uppdaterad 2018-02-02 11:56:20 av Emma Karlsson

Kontakt för journalister

Peter Janson Peter Janson Chefläkare Blekingesjukhuset 0455-73 51 88 och 0734-47 10 40
Presstelefon Presskommunikatör i tjänst vardagar mellan 8.00 och 16.30 Kommunikationsenheten 0455-73 40 90